DETOX a problémy s nafukovaním

Rozhodli ste sa prečistiť svoje telo, všetko ste si poriadne naštudovali a máte za sebou i prvé dni. Vaša strava sa teraz pravdepodobne skladá, aspoň by sa teda mala, hlavne zo zeleniny, ovocia, byliniek, strukovín, celozrnného pečiva, cestovín, ryže, semien, orechov a poprípade rýb. Začínate sa cítiť lepšie, netrápi vás ťažký pocit na žalúdku a celkovo máte viac energie. Nastal však jeden problém, a to že vaše brucho je neustále nafúknuté ako balón. Nemusíte sa ničoho obávať, pretože ide o úplne bežný jav.

helium
 

Prečo je brucho nafúknuté?

V prvom rade ste začali konzumovať vyššie množstvo potravín, ktoré prirodzene nafukujú. Hlavnú rolu v tomto smere zohrávajú hlavne strukoviny. Druhou kategóriou sú niektorú druhy zeleniny, ktoré nafukujú hlavne v surovom stave. Reč je napríklad o brokolici, karfiole, či kapuste.
Problémom je však i fakt, že vaše telo nie je na tento druh potravy zvyknuté. Každá výrazná zmena sa na našom organizme jednoducho musí prejaviť, a v tomto prípade je to práve nafúknuté brucho.
 

Ako sa „odfučať“

Každý organizmus funguje inak, a preto je i naše trávenie odlišné. niekto tieto problémy nemusí mať vôbec, iného ide doslova roztrhnúť. Hlavné, je však vydržať. Pokiaľ nepatríte k osobám, ktoré sú na nafukovanie vyslovene náchylné, približne po týždni až dvoch, by tieto problémy mali zmiznúť samé. Telo si zvykne na zvýšený príjem oligosacharidov, ktoré sú za tento jav zodpovedné.
Ak by vás ale nafukovanie trápilo aj naďalej, existuje niekoľko spôsobov, ako ho zmierniť, alebo úplne odstrániť.

fenikl
 
Zeleninu namočte aspoň na dvanásť hodín do studenej vody. Tú následne zlejte a uvarte ju. Časť látok, ktoré spôsobujú nafukovanie sa odplavia už pri namočení a o tie zvyšné sa postará horúca voda.
Pomôžu vám aj čaje.Ideálny je napríklad ten feniklový, šalviový, alebo rozmarínový.
Svoje pokrmy si môžete posypať rascou, ktorá pôsobí ako prírodný „odplyňovač“. Ak vám vadí toto korenie medzi zubami, použite rascu drvenú, ktorú v pokrme takmer neucítite.