DOMÁCI JOGURT – ŽITE ZDRAVO !


V obchodoch kúpime naozaj veľké množstvo rôznych druhov jogurtov. Nikdy si však nemôžeme byť istý ich kvalitou, pretože mnohé z nich v sebe už žiadne živé kultúry nemajú. A práve preto je tu možnosť vyrobiť si kvalitný domáci výrobok. Vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec zložité. Dôležitou súčasťou probiotických kultúr v mliečnych výrobkoch je najmä to, či sú schopné prežiť prechod tráviacou sústavou človeka, lebo len vtedy majú liečivý účinok pre organizmus človeka. A túto vlastnosť mnohé jogurty v obchodoch nemajú.
ovocné jogurty
Základ – jogurt + mlieko
Keďže jogurt je mliečny výrobok, na jeho prípravu budeme potrebovať kvalitné mlieko. Môžete použiť akékoľvek, no najlepšia možnosť  je plnotučné, aby bol jogurt dostatočné hustý. Mlieko je najlepšie zakúpiť v automatoch – mliečnych automatoch. Druhou dôležitou zložkou na výrobu domáceho jogurtu je jogurtová kultúra. Kúpime ju v obchodoch v podobe bieleho jogurtu.  Ale pozor. Musí byť na ňom uvedené, že ide o biely jogurt so živou kultúrou. Základné suroviny máme a preto sa môžeme pustiť do výroby.
láhev mléka
Postup
Mlieko si nalejeme do nerezového hrnca a zohrievame na teplotu 80 °C. Mlieko začne peniť, no nevrie. Po prekročení tejto teploty mlieko odstavíme a necháme teplotu klesnúť na 40 °C. Potom doň vmiešame jogurt (nikdy nie drevenou vareškou plnou baktérií). Nepoznáme presné pravidlo, koľko jogurtu treba primiešať do mlieka. Na liter mlieka by nám malo stačiť približne 80 gramov jogurtu.

Nastáva nám proces rozmnožovania baktérií, ideálne je mať hrniec v blízkosti radiátora, alebo dať na teplé miesto, aby teplota neklesla pod 30 stupňov. Zmes je možné rozdeliť aj do menších nádob a vložiť do vyhriatej rúry na teplotu 45 – 50 °C. Ak túto teplotu udržíme, asi po troch hodinách máme jogurt hotový. Keby nám teplota klesla pod 30 °C proces bude prebiehať ďalej, no trval by aj 12 hodín. Jogurt môžete jesť hneď po príprave, alebo ho môžete dať do sterilizovaných pohárov a udržiavať v chlade.

Príchute :
–          ak máte chuť na sladký jogurt je potrebné, aby ste do teplého mlieka pridali kakao, vanilku, cukor podľa potreby a to ešte pred tým, ako pridáte jogurt,
–          slaný jogurt dosiahnete pridaním cesnaku, alebo sterilizovanej uhorky,
–          ak chcete ovocný jogurt na spodok misky poukladajte ovocie podľa chuti a zalejte zmesou mlieka a jogurtu,
–          výbornú chuť dosiahnete aj keď do teplého mlieka vmiešate ochutené sušené mlieko (jahodové, banánové, čokoládové a pod.).
jogurt s ovocem a sušenkami
A na záver niečo pre dámy: domáci jogurt môžete využiť aj ako pleťovú masku, má blahodarne účinky.